Rólam

„Már az első gyalu tolás után tudtam, hogy megérkeztem.
A bennem rejlő és kitörni vágyó kreativitás,
alkotás vágy végre utat talált magának.”

Ország Martin hegedűkészítő

2019-ben alakítottam ki saját műhelyemet egyéni vállalkozóként, Kispesten.

De hogyan is lettem hegedűkészítő?

1995 –ben születtem, Kiskunmajsán nőttem fel. Itt töltöttem általános- és középiskolai éveimet is.

A zene szeretete mindig is végigkísérte az életemet. Még általános iskolás voltam, amikor beiratkoztam a Kiskunmajsai Egressy Béni Alapfokú Művészeti Iskolába, ahol klarinétozni tanultam.
A következő évben egy éles váltással, már az ütőhangszeres tagozaton tanultam zenélni. Jó választásnak tűnt, közel 10 évnyi tanulás és zenélés jött így össze. Ez idő alatt tagja voltam a helyi fúvós zenekarnak és az ütős kamaraegyüttesnek.
Zeneiskolai pályafutásom végén ismerkedtem meg a gitárral és a hegedűvel, amit autodidakta módon kezdtem el tanulni.
A vonós hangszeren való játék kezdte el bennem felébreszteni az alkotási vágyat, egyszerűen elkezdett érdekelni, hogy egy ilyen csodálatos hangszer miként jöhet létre.
Ekkor még el sem tudtam képzelni, hogy létezik egy olyan szakma, mint most az enyém. Egy csodálatos világ tárult elém, ahol faanyagok megmunkálásával egy művészeti csoda jön létre: ez a hegedű.

Ahogy elhatároztam magamban, hogy én hangszerkészítő akarok lenni, úgy azzal a lendülettel el is kezdtem keresni egy olyan műhelyt, ahol ezt kitanulhatom, illetve a Liszt Ferenc Zeneakadémia Hangszerész iskolájába is beadtam a jelentkezésem.
Már az első gyalu tolás után tudtam, hogy megérkeztem. A bennem rejlő és kitörni vágyó kreativitás, alkotás vágy végre utat talált magának. Végül 2018-ban végeztem jeles eredménnyel vonós Hangszerkészítő szakon.

„Nincs annál csodálatosabb érzés, mint mikor elkészíted a saját hangszeredet és játszol rajta.”

Mit jelent számomra az alkotás, a hangszerkészítés?

Úgy gondolom, minden emberben rejlik alkotásvágy, de ez egyénenként változó, hogy hogyan nyilvánul meg. Valaki készíteni akar valami fizikait vagy kérdésekre válaszokat adni és ezáltal kézzel megfoghatatlan, de létező gondolatokat megfogalmazni. Én mindig is alkotni akartam valamit, valami kézzelfoghatót, amivel meg tudom mutatni, hogy ez vagyok én. Ahogy a zenében is mindig önmagamat akartam kifejezni. Amikor elkezdtem hegedülni, a zenei én közlés és az alkotó vágy találkozott bennem.

Ma már megtehetem azt, hogy elkészítem a saját hangszerem és játszom rajta. Ez csodálatos érzés, s hangszereimmel azt szeretném elérni, hogy mások is részesei lehessenek ennek az örömnek!